Сливова настоянка для короля

Є один гарний, але швидше за вигаданий факт: королева Єлизавета II розпочинає перший прийом їжі з двох слив. Точно відомо, що її Величність не проти ввечері перекинути коктейль з однієї частини джина і двох частин Дюбонне. Це вона просто не пробувала нашу настойку з сливи домашнього приготування …

Насправді королеві більше припав би до смаку сливовий лікер або наливка. Настоянка з сливи — напій чоловічий, міцний, але при цьому легко п'ється і не викликає похмілля. Для короля, в загальному. Готувати його не складно, але потрібно витримка (і напою, і ваша). Обзаведіться терпінням, хорошим самогоном, спиртом або горілкою, а також стиглими сливами. Рецепти, до речі, підійдуть для всіх сортів сливи, але найкраща настоянка виходить з угорок, Ренклод і мірабелі.

Настоянка з сливи гірка на горілці

  • 1 кг стиглих слив
  • ¼ кісточок від злив
  • 1 л горілки або самогону 45%

Зливи помити, розламати навпіл і вийняти кісточки. Перекласти плоди в банку відповідного об'єму, додати ¼ від загальної кількості кісточок сливи і залити горілку. Банку щільно закупорити і прибрати на підвіконня або будь-яке інше сонячне місце у вашому домі. Через місяць злити настоянку через сито, профільтрувати і розлити по пляшках. Перед тим як пити рекомендується почекати пару місяців, а краще півроку. Настоянка дуже Пітко, незважаючи на те, що в ній практично немає цукру (крім тих цукрів, які є в м'якоті сливи). Похмілля на ранок не спостерігається.

Сливова настоянка «Загартована» на спирту

  • 1 кг стиглих слив (угорки)
  • 0,5 л спирту або самогону 60-70%
  • 1 ст.л. цукру (опціонально)

Зливи помити, розламати і видалити кісточки. Залити їх спиртом так, щоб повністю покрити плоди, і залишити в теплому сонячному місці мінімум на 2-3 місяці (сонячне світло змінить колір напою, зробить його більш світлим, солом'яним). Потім злити настоянку через сито, профільтрувати, додати при бажанні столову ложку цукру, розмішати і розлити по пляшках. Витримувати рекомендується довго, аж до декількох років — не пошкодуєте.

Слива в вині з ромом

  • 1, 5 кг стиглих слив (угорок)
  • 0,4 л сухого червоного вина
  • 0,2-0,5 л горілки або спирту *
  • 400-700 г цукру
  • 1 паличка кориці
  • 0,8 л світлого рому

* Кількість горілки або спирту, як і їх фортеця, впливає на кінцеву міцність напою.При додаванні 0,2 л горілки вийде напій міцністю близько 30% +.

Зливи промити, видалити кісточки. В емальованій каструлі закип'ятити вино, додати в нього корицю, цукор (його кількість вибирайте на свій розсуд) і нарізані сливи. Варити протягом 1 хвилини. Потім суміш потрібно остудити, перелити в банку відповідного об'єму, додати горілку / спирт і ром. Банку щільно закрити і настоювати в темному прохолодному місці 2-3 тижні. Потім настоянку злити через сито і профільтрувати. Витримувати напій потрібно якомога довше.

Лікерна настоянка на зливі з горобиною

Це більшою мірою наливка, але рецепт мені так сподобався, що я вирішив включити його в дану статтю. Також замість 150 мл води з оригінального рецепта я додав 250 мл горілки, щоб напій вийшов трохи міцніше, ніж було задумано спочатку.

  • 500 г горобини
  • 500 г стиглих слив
  • 1 паличка кориці
  • 500 г цукру
  • 250 мл спирту
  • 250 мл горілки
  • 1 лимон

Горобину збирайте далеко від доріг. Добре її промийте, дайте висохнути і залиште на ніч в морозилці, щоб прибрати гіркоту. Зливи промийте, видаліть кісточки. Складіть горобину і сливи в каструлю, додайте цукор, сік одного лимона і паличку кориці. Поставте каструлю на вогонь і проваріть суміш 10 хвилин. Потім вміст каструлі охолодіть, додайте горілку і спирт. Перелийте все в банку відповідного об'єму, банку щільно закрийте і залиште в темному прохолодному місці мінімум на місяць. Процідіть, профільтруйте і в пляшки.

Тривала витримка вітається.

Почитати ще:

Додати коментар

3 коментарі

Ну чо. Дегустатори дісталися до сливи. Єдине що стримувало до цього — розповіді "дуже старших" дегустаторів про "жахливого" похмілля після сливянки.

Настоянка була зроблена приблизно за першим рецептом (1/4 кісточок), але кісточок було, швидше за все, більше. Вистоялося місяць. Спробував — вийшла сливова "амаретто". Тут, як завжди ", зазвичай зібралися" сомельє "і. Да пошли они все. Наполіг ще без кісточок, потім зроблю типу" асамбляж "(гусари мовчати) і. Один проведу дегустацію з приємним післясмаком 🙂

По 1-му рецептом при фільтрації варто віджати самі сливи чи ні?

Не бажано, потім задолбетесь фільтрувати. Але якщо шкода спирту, який залишається в м'якоті, можна спочатку злити без віджиму, а потім віджимати в окрему ємність і отриманим добром вже возитися.