Домашня тушонка з гречкою

Лавровий лист — 1 шт.

Перець мелений — за смаком

Перець горошком — 6 шт.

Перець духмяний — 4 шт.

Процес приготування

Не так давно я розповідала, як приготувати тушонку зі свинини, яловичини і курки. Зараз же вирішила піти далі і законсервувати в одній банці відразу і м'ясо, і гарнір, щоб вже зовсім не докладати зусиль для готування в майбутньому, а створити продукт, повністю готовий до вживання. Роблю я це для своїх дорослих дітей, які пізно закінчують роботу, щоб їм не довелося обтяжувати себе після трудового дня ще й приготуванням їжі.

Треба сказати, продукт це не новий. На прилавках магазина можна знайти багато аналогів — тушонка з гречкою, тушонка з рисом, з перловкою і т.д. Мені ж не дає спокою аналогічна радянська тушонка, яка була надзвичайно смачною. Ось цей смак я і спробувала відтворити. Забігаючи вперед, скажу, що мої пропорції м'яса і крупи, як на мене, виявилися трохи скупуватих, наступного разу я частку м'яса збільшу, як мінімум, до половини. Зараз же обмежуся 30-ма відсотками.

Крім м'яса і крупи, для тушонки з гречкою нам знадобиться ще і свинячий жир (сало), щоб тушонка була сухою.

Как сделать тушенку из свинины и гречневой крупы в домашних условиях

М'ясо наріжу шматочками, посолю, поперчу, додам дрібно нарізаний лук. Перемішати. Можна додати ще і натерту моркву, для однієї баночки я так і зробила. На смак вона особливо не впливає, це просто в порядку експерименту.

Как сделать тушенку из свинины и гречневой крупы в домашних условиях

Чисту простерилізованих баночку наповню м'ясом на одну третину (можна частку м'яса збільшити, це тільки зробить тушонку смачніше). Мені здалися найоптимальнішими банки об'ємом 750 мл. Такої кількості продукту може вистачити на двох осіб. Додамо води на рівень м'яса. У кожну банку покладемо лавровий листок, перець горошком і запашний перець.

Как сделать тушенку из свинины и гречневой крупы в домашних условиях

Накриємо кришкою і поставимо в каструлю, наповнену водою, на підставку. Варимо на водяній бані 3 години. Стежимо, щоб процес кипіння в банку не був занадто бурхливим, але і не затихав. Каструлю краще накрити кришкою. За три години води в каструлі стане менше, тому час від часу будемо додавати її, але дуже обережно — по чуть-чуть і так, щоб не потрапляло на банку, інакше банку може лопнути від різниці температур.

Как сделать тушенку из свинины и гречневой крупы в домашних условиях

Сало наріжемо маленькими шматочками і розтопити на сковороді. Цей смалець додамо в банку пізніше.

Как сделать тушенку из свинины и гречневой крупы в домашних условиях

Через три години спробуємо м'ясо в банку.Якщо воно вже досить м'яке, то можемо додавати крупу. Якщо ще немає, то продовжимо варіння. Крупу перед засинанням в банки промиємо.

Как сделать тушенку из свинины и гречневой крупы в домашних условиях

Додамо ще трохи води, так, щоб до краю банки залишалося сантиметра 3-4. Спробуємо на сіль, і якщо треба, то підсолити. Знову ставимо банку в каструлю і продовжуємо варіння ще хвилин 40, поки не звариться гречка. Далі додаємо в банку раніше витоплений смалець. В ідеалі добре, якщо весь вільний простір банки заповнене жиром, але у мене смальцю виявилося замало. Після додавання жиру витримуємо баночки на водяній бані ще хвилин 10.

Как сделать тушенку из свинины и гречневой крупы в домашних условиях

Гарячі банки закочує. На наступний день тушонка з гречкою придбала ось такий вигляд.

Как сделать тушенку из свинины и гречневой крупы в домашних условиях

Перед вживанням бажано розігріти, хоча і в холодному вигляді непогано.

Как сделать тушенку из свинины и гречневой крупы в домашних условиях

У нас вийшов абсолютно готовий продукт. Все, що потрібно, вже є в банку: і м'ясо, і гарнір, і жир, на якому тушонку з гречкою можна розігріти.

Как сделать тушенку из свинины и гречневой крупы в домашних условиях

Пов'язані між собою збірки і рецепти

Как сделать тушенку из свинины и гречневой крупы в домашних условиях

Как сделать тушенку из свинины и гречневой крупы в домашних условиях

Как сделать тушенку из свинины и гречневой крупы в домашних условиях